szervezet-taszA Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet. 1994-es megalakulásunk óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. Ennek érdekében nyomon követjük a jogalkotást és jogfejlesztő tevékenységet végzünk, stratégiailag fontos perekben képviseletet nyújtunk és évi ezer ügyben jogsegélyt nyújtunk, képzéseket tartunk és média kampányokkal mozgósítjuk a nyilvánosságot.

A TASZ azért indította el Romaprogramját, mert Magyarországon az egyik legsúlyosabb emberi jogi kérdés a romák diszkriminációja, valamint az ellenük irányuló rasszista erőszak. Célunk mindvégig a romákkal szembeni strukturális (hatósági, intézményi) diszkrimináció elleni fellépés volt. Ezen belül elsősorban a rendőrségi, illetve egyéb büntető jogalkalmazásbeli hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozunk. Rendszeresen véleményezünk továbbá a mélyszegénységben élőket, így elsősorban a közöttük felülreprezentált romákat hátrányosan megkülönböztető, a komplex, támogató programok helyett rendészeti szemléletmódot előtérbe helyező jogszabályokat.

2007 közepén indítottuk el videó érdekérvényesítő programunkat, TASZ Film néven. Azóta több mint 500 filmet készítettünk, legtöbbet a drogpolitika területén, de a TASZ által felvállalt egyéb témák közül is egyre többet feldolgozunk videón is. Azóta munkánkat Hégető honorka díjjal, valamint Kreatív fődíjjal is jutalmazták.

Bővebben: www.tasz.hu

Kövess minket facebook oldalunkon