Fábián Gábor

 

1999-ben diplomáztam a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola bábszínész tagozatán.

1999-2001-ig a debreceni Csokonai Színház tagja voltam. Közben az Ady Endre Gimnázium drámatagozatán tanítottam művészi beszéd és kreatív színpadi játék tantárgyakat.

2001-2006-ig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színészeként dolgoztam. Itt sem hagytam abba a tanítást, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanáraként több csoportot vittem Nyíregyházán és Tiszavasváriban.

2006-2008-ig szabadúszó színészként dolgoztam.

2008-tól megszűnéséig, 2015-ig a Szputnyik Hajózási Társaság tagja voltam. Legfontosabb szerepeim a Szputnyikban: Kockavető (Luke Reinhart), Rosencrantz és Guildenstern halott (Rosencrantz), Cseresznyéskert (Gajev), Holt lelkek (Nozdrjov). A Szputnyik koprodukcióiban több szerepet eljátszottam Grazban és Kölnben: Az óra, amikor semmit sem tudunk egymásról, Szentivánéji álom, Amerika, Tranzit.

Munkámnak hosszú ideje fontos részét képezik a színházi nevelési vagy osztályterem színházi előadások: a Gigor Attila rendezte Antigoné (Kreón), A hosszabbik út (Martin), amit a Kerekasztal Színházi Társulással közösen készítettünk és a Drazen Sivak által rendezett Erőszak című előadás a MU Színházzal koprodukcióban.

Az első általam írt és rendezett előadás a Pirézek, amelyet osztályteremben játszunk és az előítéletes gondolkodás okait és feltételeit járja körül interaktív formában.

2014 október elején mutattuk be a szintén általam írt és rendezett Szociopoly című előadást, amely egy színházi társasjáték és a magyarországi, falusi mélyszegénység élethelyzeteibe, anyagi kereteibe avatja be a résztvevőket. Ezt az előadást diákoknak és felnőtteknek egyaránt játsszuk.

A 2014/15-ös évadtól a Szputnyik Hajózási Társaságon belül megalakult, majd önálló útra lépett Mentőcsónak Egység munkájában veszek részt.